Ήρθε στο Φως η Πυραμίδα της βασίλισσας Σεσεσέτ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Kariatida
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2755
Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
Irc ψευδώνυμο: Kariatida
Φύλο: Γυναίκα
Έλαβε Likes: 2 φορές

Ήρθε στο Φως η Πυραμίδα της βασίλισσας Σεσεσέτ

Δημοσίευση από Kariatida » Πέμ 20 Νοέμ 2008, 19:09

Νέα πυραμίδα ήρθε στο φως
Ανήκει στη βασίλισσα Σεσεσέτ, μητέρα του Φαραώ Τέτι, και έχει ηλικία περίπου 4.000 ετών
Reuters

ΣΑΧΑΡΑ (Αίγυπτος). Μια ακόμα πυραμίδα η οποία παρέμενε θαμμένη μέσα στην καυτή άμμο της ερήμου έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Οι αιγυπτιολόγοι που την ανακάλυψαν πιστεύουν ότι πρόκειται για το ταφικό μνημείο της μητέρας ενός Φαραώ που βασίλεψε στον τόπο πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια.

Η πυραμίδα, η οποία ανακαλύφθηκε περίπου πριν από δύο μήνες, βρίσκεται νοτίως της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και όπως δείχνουν τα ευρήματα φιλοξενούσε τη βασίλισσα Σεσεσέτ, τη μητέρα του φαραώ Τέτι, ο οποίος βασίλεψε στη χώρα από το 2323 έως το 2291 π.Χ. και ίδρυσε την έκτη δυναστεία της Αιγύπτου. Αυτά επισήμανε μιλώντας προς δημοσιογράφος ο δρ Ζαχί Χαουάς, έφορος της Ανώτατης Αρχής Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων.

«Η μοναδική βασίλισσα της οποίας δεν είχαμε εντοπίσει το ταφικό μνημείο είναι η Σεσεσέτ και γι’ αυτό τον λόγο είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι η πυραμίδα που ανακαλύψαμε πρόσφατα ανήκει σε αυτή», πρόσθεσε ο δρ Χαουάς. «Είναι βέβαιο ότι με το νέο εύρημα θα εμπλουτίσουμε πολύ τις γνώσεις μας όσον αφορά το Παλαιό Βασίλειο».

Η Εκτη Δυναστεία σηματοδοτεί μία περίοδο οξύτατης σύγκρουσης στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας της χώρας και γενικότερα διάβρωσης της κεντρικής εξουσίας. Μάλιστα θεωρείται από τους ειδικούς ότι είναι η τελευταία του Παλαιού Βασιλείου. Αργότερα, η χώρα προχώρησε σε μια περίοδο λιμού και κοινωνικής αναταραχής.

Παλαιότερα άλλες ομάδες αιγυπτιολόγων είχαν ανακαλύψει πυραμίδες που, όπως φάνηκε από τα ευρήματα, ανήκαν στις δύο συζύγους του Φαραώ Τέτι αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν το ταφικό μνημείο της μητέρας του.

Από την πυραμίδα που ανακαλύφθηκε τελευταία λείπει η κορυφή. Σήμερα το ύψος προσεγγίζει τα πέντε μέτρα (αλλά όταν ήταν ολόκληρη πρέπει να έφτανε τα 14). Οι πλευρές της βάσης είχαν μήκος 22 μέτρα, ανέφερε ο δρ Χαουάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η 118η πυραμίδα που οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν στην Αίγυπτο και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την αρχαιότερη πυραμίδα που βρέθηκε στη Σακάρα, τόπο ταφής των βασιλέων της αρχαίας Αιγύπτου. Το μνημείο βρισκόταν καλυμμένο από ασβεστόλιθο, ο οποίος είχε μεταφερθεί από την Τούρα.

Ξύλινο άγαλμα του Ανουβι

Οι αρχαιολόγοι πρόκειται να εισέλθουν στον ταφικό θάλαμο μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες, αν και πιθανολογείται ότι τα περισσότερα κτερίσματα έχουν ήδη κλαπεί, τόνισε ο δρ Χαουάς. Ανάμεσα στα ευρήματα του ταφικού μνημείου που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνεται ένα ξύλινο άγαλμα του αρχαίου θεού Ανουβι και κάποια αγαλματίδια που συνήθως τοποθετούνταν μέσα στους τάφους των αρχαίων Αιγυπτίων. Ομως αυτά φαίνεται ότι είναι πολύ μεταγενέστερα από την πυραμίδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι το νεκροταφείο είχε χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα και κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας.

Copyright: http://www.kathimerini.gr
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαιολογία”