Γνώση...

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
NightLord
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 21:35
Irc ψευδώνυμο: NightLord
Φύλο: Άνδρας
Επικοινωνία:

Γνώση...

Δημοσίευση από NightLord » Πέμ 19 Απρ 2007, 15:58

PostPosted: Thu Jul 13, 2006 9:25 am

Από NighlLord στις 13/6/2006 21:55


Η γνώση για τον άνθρωπο δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά μέσο ύπαρξης. Κάθε άγνωστη πτυχή της ανθρώπινης σκέψης είναι χώρος έρευνας και εργαλείο για επιβίωση. Έπρεπε ο άνθρωπος από την αρχή της ύπαρξης του να μελετά, να αναλύει, να συμπεραίνει και να αποθηκεύει την γνώση του. Έπρεπε να βάλει τάξη σε ένα χαοτικό παιχνίδι, στην ίδια του τη ζωή. Έμαθε να κυνηγά, ύστερα να ντύνεται με τα δέρματα, μετά να βελτιώνει τα όπλα του. Αυτά τα μετέδιδε από γενιά σε γενιά, μέχρι σήμερα. Την τάξη σε αυτό το παιχνίδι έρχεται να χαλάσει το άγνωστο, το απρόβλεπτο, το χαοτικό. Το χάος είναι μια δομή που φαινομενικά δεν υπακούει σε νόμους. Ο θεός αν το θες κατατάσσεται στην κατηγορία αυτή. Η απόλυτη ιδέα, η απόλυτη γνώση είναι ο θεός. Ο άνθρωπος αναζητά να μάθει αν υπάρχει ο θεός, μια υπέρτατη δύναμη που θα μπορέσει να τον οδηγήσει (πιο εύκολα) σε κάποια καλύτερη κατάσταση. Οι πρωτόγονοι άκουγαν τον μάγο για το που θα κυνηγήσουν, το λάτρευαν για την βοήθεια, άγνωστη για αυτούς γνώση, που τους έδινε. Έτσι και σήμερα, με άλλες βέβαια κλίμακες και συνθήκες, αναζητούμε όλοι μας κάποια μορφή βελτίωσης. Άλλοι ζητούν μεταθανάτια ευτυχία (κάτι που δεν έχουν στην ζωή τους), άλλοι ζητούν την παύση της αιώνιας ανακύκλησης, άλλοι θέλουν δύναμη, συμπόνια, χαρά, λύτρωση, κτλ. Οπότε *χρειαζόμαστε* κάποιο ανώτερο από εμάς ων, άσχετα εάν αυτό υπάρχει ή όχι.
Τώρα ας πάμε στο εάν υπάρχει ή όχι. Σε έναν χάρτη το πιο ανατολικό σημείο με το πιο δυτικό σημείο απέχουν την μεγαλύτερη απόσταση. Εάν τώρα διπλώσουμε τον χάρτη πάνω σε μια υδρόγειο παρατηρούμε ότι τα δύο σημεία πάρα πολύ κοντά. Θέλω να πω ότι με τις αισθήσεις μου ίσως να είναι αδύνατο να *δω* εάν υπάρχει θεός. Ίσως να είμαι πολύ λίγος για να Τον δω, ίσως να μην μπορώ. Για να σου απαντήσω εάν πιστεύω θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για την τύχη - το χάος.
Άκουσα μια εξήγηση για το θαύμα που έκανε Μωησής και άνοιξε τον Νείλο (αν θυμάμαι καλά) στα δύο. Επιστήμονες λένε ότι εκείνη την χρονική περίοδο με βάση σκόνη που βρήκαν σε παγετώνα θα πρέπει να έσκασε το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Όπως το τσουνάμι που πριν το μεγάλο κύμα ρουφάει μέσα την θάλασσα έτσι και το ηφαίστειο της Σαντορίνης λένε ότι ρούφηξε τεράστιες ποσότητες υδάτων, έτσι εξηγείται για το πώς η στάθμη του ποταμού είχε πέσει. Το κύμα που προκλήθηκε από την έκρηξη εξηγεί τον βίαιο πνιγμό των αιγυπτίων. Αυτό μου το παράδειγμα δείχνει πως η τύχη βοήθησε τον Μωησή. Το χαοτικό φαινόμενο της ηφαιστειακής έκρηξης έκανε τυχαία κάτι το οποίο θεωρούμε ως θαύμα. Ίσως και άλλοι σαν τον Μωησή να είχαν επιχειρήσει ότι και αυτός, αλλά επειδή δεν είχαν την επιτυχία του να μην είναι γνωστοί σε εμάς. Οπότε το θαύμα απομυθοποιήθηκε. Για μένα όμως το θαύμα υπάρχει στο χάος. Το χάος όπως είπαμε είναι απρόβλεπτο. Δεν έχει αιτία αλλά έχει αποτέλεσμα. Αλλά κάτι πραγματικά θαυμαστό συμβαίνει με το χάος. Υπάρχει ένα παρακλάδι των μαθηματικών του χάους που ονομάζεται ντετερμινιστικό χάος, δηλαδή κρυμμένη τάξη μέσα στο χάος. Ίσως λοιπόν αν και τυχαίο το γεγονός να ήταν καθορισμένο από μια άγνωστη σε εμάς τάξη. ( Όποιος θέλει να του εξηγήσω περισσότερο ας μου πει, ακόμα ας δει την ταινία π και ας διαβάσει το βιβλίο «Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκοιλντμπαχ.) Για μένα λοιπόν κάθε γεγονός είναι μια διττή κατάσταση μεταξύ πραγματικότητας και θεϊκής παρέμβασης. Ίσως να μην γίνομαι αντιληπτός αλλά πραγματικά αν ασχοληθείτε λίγο με το χάος θα με καταλάβετε. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο θεός υπάρχει έτσι όπως μας τον δίνουν οι θρησκείες, εάν πραγματικά έπρεπε να τον σκιαγραφήσω θα έλεγα ότι περισσότερο τον φαντάζομαι σαν έναν υπέροχο προγραμματιστή που έκανε αυτό το υπέροχο RPG που ζούμε. Έφτιαξε τον κόσμο μας αλλά δεν ευθύνεται ούτε για τα καλά αλλά ούτε για τα καλά. Ουσιαστικά λέω πως είναι η δύναμη που έκανε τα πάντα χωρίς όμως να της δίνω ανθρώπινη φύση και χαρακτηριστικά. Αλλά αυτό που ακόμα με προβληματίζει είναι εάν έχει συνείδηση. Σε αυτό το ερώτημα απαντώ μέχρι τώρα ηθικά αλλά πραγματικά προσπαθώ να βρω μια άκρη πιο αντικειμενική.
Ας πάμε τέλος στο κομμάτι της πίστης. Πιστεύω ότι το να πιστεύουμε σε κάποια θρησκεία είναι μόνο θέμα προτίμησης. Επιλέγουμε με ποίον τρόπο θα πιστέψουμε τον θεό που έτσι και αλλιώς πιστεύουμε. Έτσι και αλλιώς η θρησκεία είναι περισσότερο μια ηθική φόρμουλα που επιλέγουμε να ακολουθούμε. Είναι σαν τους οδοδείκτες, οι θρησκείες δείχνουν προς τα πού είναι πιο ήρεμα. Όταν η θρησκεία σου λέει να μην τρως χοιρινό υπάρχει κάποιος λόγος. Οι μουσουλμάνοι, λαοί που ζουν σε θερμά κλίματα, δεν πρέπει να καταναλώνουν λίπος, οπότε η θρησκεία τους το απαγόρευσε, δρώντας προς το καλό τους. Όταν ο χριστιανισμός λέει αγάπα τον πλησίον σου δεν πιστεύω ότι αδικεί ή βλάπτει κανέναν. Μια θρησκεία την δέχεσαι και την ακολουθείς γιατί σου ταιριάζει, γιατί μεγάλωσες με αυτήν, γιατί έχει πράγματα να σου μάθει. Καταλαβαίνω όμως, βλέποντας και από τις καταστάσεις που υπάρχουν στην δικιά μας εκκλησία, ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η εκκλησία δρα προς το συμφέρον μας. Δυστυχώς έτσι έχει η κατάσταση. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με την πίστη μας στις αρχές της κάθε θρησκείας. Στο χριστιανισμό εγώ έχω βρει τρομαχτικές αλήθειες, η αγάπη και η αυτοθυσία είναι δύο πράγματα που με συγκλονίζουν κάθε φορά που τα σκέφτομαι. Δεν θυμάμαι ποίος είπε την επόμενη φράση αλλά με βρίσκει σύμφωνο πάνω στο θέμα της θρησκείας και κλείνω με αυτήν. Η θρησκεία είναι ηθική αναγκαιότητα.
.:: It's only after we lost everything that we are free to do anything. ::.
Άβαταρ μέλους
LoLitA
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2312
Εγγραφή: Τρί 17 Απρ 2007, 00:53
Φύλο: Γυναίκα

Δημοσίευση από LoLitA » Πέμ 19 Απρ 2007, 15:59

ΑρΕλα
Διαχειριστής (Administrator)


PostPosted: Thu Jul 13, 2006 9:26 am

Θα συμπλήρωνα το κλείσιμό σου...

Θρησκεία είναι ηθική αναγκαιότητα, που όμως συχνά προτείνει μη αναγκαίο ηθικισμό.


.
_________________

Skyrunner
#Ideografhmata Operator

PostPosted: Sat Dec 09, 2006 9:07 pm

ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ....... :freak:
_________________

ΑρΕλα
Διαχειριστής (Administrator)


PostPosted: Sun Dec 10, 2006 12:16 pm

Xεχ...χαίρομαι που "ξεθάβεις" παλιά τόπικς μας Αγγελάκο Smile Σημαίνει ότι ξεφυλλίζεις καλά τ'αγαπημένα σου ΙΔΕΟ...

Μια και το'βγαλες λοιπόν στην επιφάνεια, κι επειδή δεν ξέρω τι άφησες ασχολίαστο, μπορεί και το δικό μου τελευταίο ποστ, να συμπληρώσω κάποια γνωμικά που είπαν κάποιοι σπουδαίοι, για να γίνει πιο ευδιάκριτο το πνεύμα με το οποίο μίλησα.


- Το να πηγαίνεις στην εκκλησία δε σε κάνει χριστιανό, όπως το να πηγαίνεις σε γκαράζ δε σε κάνει αυτοκίνητο. (Ου. Σάνδεϊ)


-Οι άνθρωποι θα καβγαδίσουν για τη θρησκεία τους, θα γράψουν για αυτή, θα πολεμήσουν γι' αυτή. Οτιδήποτε άλλο, παρά να ζήσουν σύμφωνα μ' αυτή. (Τζ. Κόλτον)


-Φανατικός είναι κάποιος που δεν αλλάζει τις απόψεις του αλλά ούτε και θέμα. (Γ. Τσώρτσιλ)


Αν θες κι άλλα, εδώ είμαι να σου φέρω :wink:
_________________

Clairvoyant_

PostPosted: Mon Dec 11, 2006 3:06 am

Δώσε πράμα στο λαό !!!
“Bravery is believing in yourself, and that thing nobody can teach you.”
Άβαταρ μέλους
paris4u
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 859
Εγγραφή: Δευ 27 Σεπ 2010, 16:16
Φύλο: Άνδρας

Re: Γνώση...

Δημοσίευση από paris4u » Τετ 04 Ιαν 2012, 15:45

Λεω να μην ανοιξω αλλο θεμα και απο την γνωση να παμε στην αρχαια γνωση :wink:

Η αρχαία Ελληνική γνώση και θεωρία για το σύμπαν, τον άνθρωπο, το διάστημα και τον φυσικό κόσμο γύρω μας, στην οποία ακόμα και σήμερα η επιστημονική κοινότητα της αστροφυσικής, της βιολογίας, της γεωλογίας κ.α., στηρίζει τις έρευνες και τις μελέτες της.

Το άτομο.
Δημόκριτος, Μόσχος ο Φοίνιξ, Λεύκιππος, Επίκουρος. - (Παρουσιάστηκε από τον Ντάλτον το 1808)

Η κίνηση των ατόμων καί ο σχηματισμός τών ουρανίων σωμάτων από άτομα.
Δημόκριτος


Η σχετικότητα.
Θαλής ο Μηλήσιος, Αναξιμένης, Θεόπομπος, Ηράκλειτος, Ζήνων, Ελεάτης. - (Παρουσιάστηκε από τον Αινστάιν)

Η αντιστροφή του Χρόνου.
Πλάτων (Πολιτικος). - (Παρουσιάστηκε από τον Αινστάιν)

Η φύση του Σύμπαντος.
Λουκρήτιος

Η φύση του Σύμπαντος και η σφαιρικότητά του.
Πλάτων, Θαλής, Πυθαγόριοι

Χωρο-χρόνος.
Ζήνων, Ελεάτης,Δαμάσκιος.

Αντι-Υλη και παράλληλα Σύμπαντα.
Φιλόλαος

Νόμος των αναλογιών.
Ερμής, Πυθαγόρας

Το παλλόμενο Σύμπαν.
Πλάτων (Πολιτικός)

Η Μεγάλη Εκρηξη.
Ορφικοί. - (Παρουσιάστηκε από τον Ζώρζ Λεμάντρ το 1927)

Το Ηλιακό Σύστημα καί η σφαιρικότητα της Γής.
Αρίσταρχος ο Σάμιος, Πυθαγόρας, Πλάτων.

Οι πέραν του Κρόνου πλανήτες.
Δημόκριτος, Αναξιμένης

Η φύση του Γαλαξία ως αστρικό νεφέλωμα.
Δημόκριτος

Η πολλαπλότητα των Κόσμων.
Αναξαγόρας, Αναξιμένης, Αναξίμανδρος, Ξενοφάνης, Ζήνων, Ελεάτης, Μητρόδωρος, Θαλής.
(Παρουσιάστηκε από τον Τζορντάνο Μπρούνο)

Το απροσμέτρητο των αποστάσεων.
Ορφεύς, Αρίσταρχος

Οι Κόσμοι έχουν αρχή και τέλος.
Δημόκριτος

Τα Ηλιακά Συστήματα καί τους «μή φωτεινούς συνόδους των ηλίων».
Πυθαγόρας, Ηράκλειτος

Η ύπαρξη ζωής σε άλλα Συστήματα.
Αναξαγόρας, Ξενοφάνης, Δημόκριτος, Επίκουρος, Αναξιμένης, Ζήνων, Ελεάτης, Λουκρήτιος, Στράβων

Η ελλειπτικότητα της Γήινης τροχιάς.
Αρίσταρχος. (Παρουσιάστηκε από τον Γκάους το 1819)

Οι Αστεροειδείς καί οι συγκρούσεις τους.
Πλάτων(Τίμαιος)

Οι διαστάσεις της Υδρογείου.
Ερατοσθένης, Διακαίαρχος

Η 24ωρη περιστροφή της Γής.
Ηρακλείδης ο Ποντικός

Η αιτία της Εκλειψης.
Αναξαγόρας, Θαλής

Νόμοι κινήσεως των Πλανητών.
Εύδοξος, Πυθαγόριοι

Η φύση της Σελήνης.
Πλούταρχος, Εμπεδοκλής

Η σφαιρικότητα της Γής.
Στράβων

Οι κινήσεις της Υδρογείου.
Ηρακλείδης ο Ποντικός

Η φύση του Ηλίου.
Αναξαγόρας

Ο Πολικός αστέρας.
Ορφικοί, Ομηρος

Η ανάκλαση του Ηλιακού φωτός από την Σελήνη.
Θαλής, Παρμενίδης, Πλούταρχος. - (Παρουσιάστηκε από τον Γαλιλαίο)

Η αιτία των παλιρροιών.
Ποσειδώνιος. - (Παρουσιάστηκε από τον Κέπλερ)

Οι Υπολογιστές.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. - (Παρουσιάστηκε από τον Βίνερ το 1950)

Η Αμερική.
Πλάτων, Στράβων, Βίων Προυσσαεύς

Διαστρικά ταξίδια.
Λουκιανός

Ο τρόπος σχηματισμού του Ηλιακού Συστήματος.
Πλάτων. - (Παρουσιάστηκε από τον Λαπλάς)

Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών.
Αναξίμανδρος. - (Παρουσιάστηκε από τον Δαρβίνο το 1859)

Η στεριά είναι λιγότερη από το νερό.
Φιλόστρατος

Η προέλευση της Ζωής.
Δημόκριτος, Αναξίμανδρος

Η Ενέργεια
Αριστοτέλης, Αναξίμανδρος

Ο Νόμος της επιβίωσης των καλύτερα προσαρμοσμένων όντων.
Ο Λουκρήτιος τον αναφέρει ως γνώση των αρχαιοτέρων από αυτόν, Ελλήνων. - (Παρουσιάστηκε από τον Δαρβίνο)

Οι 365.25 ημέρες του Ετους.
Ο Διόδωρος αναφέρει ότι «πρόκειται γιά πολύ παλιά γνώση» από αυτόν

Τα Ζώδια και οι ονομασίες τους.
Ορφικοί. - (Παρουσιάστηκε από τον Νεύτωνα)

Οι Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια.
Ορφικοί

Η φύση των Κομητών.
Αριστοτέλης, Πυθαγόριοι

Οι Κοσμικοί Ηχοι
Πυθαγόρας

Ο Νόμος που ορίζει τις αποστάσεις των Πλανητών από τον Ηλιο.
Πυθαγόριοι - (Παρουσιάστηκε από τον Μποντέ)

Η απόσταση της Γής από τα άλλα ουράνια σώματα.
Ιππαρχος

Το Σύμπαν είναι ένα ζωντανό Ον και περικλείει όλα τα όντα.
Πλωτίνος

Η Αλληλεπίδραση των πάντων.
Πλάτων

Η έννοια της Κοσμικής Τάξης καί Αρμονίας.
Ορφικοί

Ο νόμος της Αναλογίας καί της Αντιστοιχίας Μικρόκοσμου-Μακρόκοσμου.
Ερμής ο Τρισμέγιστος

Το ωοειδές σχήμα του Σύμπαντος.
Ορφικοί, αναφορές των Μακρόβιου καί Αχιλλέως Τάτιου

Αστρο-Γέννεση και Αστρική σκόνη.
Ορφικοί

Η αρχική συγκέντρωση όλης της συμπαντικής Υλης σε ωοειδές σχήμα.
Ορφικοί

Το Πεπερασμένο του Σύμπαντος.
Ορφικοί

Η δυνατότητα εποικισμού της Σελήνης.
Λουκιανός

Το DNA.
Κηρύκειον

http://coproskylo.blogspot.com/2011/12/ ... .html#more
Ποτε δεν σημαδευουνε στα ποδια.
Στο μυαλο ειναι ο στοχος ,τον νού σας!!!
Άβαταρ μέλους
Divine Sinner

Re: Γνώση...

Δημοσίευση από Divine Sinner » Τετ 04 Ιαν 2012, 18:00

Oπως ειπε ο Londo mollary στο babylon 5.
Οι ησυχοι αλλαζουν το συμπαν. οι θορυβωδεις παιρνουν την δόξα
Άβαταρ μέλους
Τάλως
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 3188
Εγγραφή: Τρί 26 Αύγ 2008, 12:17
Φύλο: Άνδρας
Έλαβε Likes: 2 φορές

Re: Γνώση...

Δημοσίευση από Τάλως » Πέμ 05 Ιαν 2012, 10:43

Για εμενα η γνωση και η θρησκεια δεν πανε μαζι...
οταν εχεις τη γνωση (ποια και τι ειναι η γνωση θα μου πεις?)
το να ζεις σαν φυσικος ανθρωπος βεβαια
τοτε δεν εχεις αναγκη τη θρησκεια

κατ εμε η θρησκειες φτιαχτικαν σε διαφορους τοπους για να χαλιναχωγησουν τα ενστικτα και τα παθη των αθρωπων επειδη δεν ειχαν κατακτησει τη φυσικη γνωση του πως και τι ειναι ο ανθρωπος στη φυση και σε σχεση με το περιβαλον του...
σε εποχες που οταν ο απλος ανθρωπος εβλεπε εκλειψη ηλιου επεφτε στα γονατα να εξευμενισει τον θεο του που παει να του στερισει το φως...

πολλες φορες θα δουμε διαφορους να λενε... δεν ειχαμε "θρησκεια" στην αρχαια ελλαδα αλλα μια μοναδικη κοσμοθεαση
καποιοι βεβαια θα πουν πως ουσιαστικα και η θρησκεια ειναι ενας αλλος τυπου κοσμοθεασης
μονο που στον αρχαιο κοσμο στην Ελλαδα ηξεραν να ζουν σαν φυσικοι ανθρωποι
και τι τους εδωσε αυτη τη δυνατοτητα? αληθεια αυτη η γνωση δεν υπαρχει πια καθως μιλαμε για πολλα χρονια πισω...

απο τα αρχαια χρονια προ του -1000 δεν ξερουμε σηγουρα τι τους ωθησε να φτιαξουν θεους με αδυναμιες ανθρωπων...
θεους τοσο μοναδικα ομορφους και μεσα απο αυτους να βλεπουμε εναν απιστευτο σεβασμο μεταξυ αρσενικου και θυλικου και τοσο σεβασμο
απεναντι στη μητερα μας τη φυση.

εχουμε δει στην αρχαια Ελλαδα ανθρωπους να υποπιπτουν σε σφαλματα και αντι να πεσει πανω τους "θεια" τιμωρια εκεινοι να στεκονται να περνουν μια φαση "καθαρσης" μεσα απο την καθημερινοτητα τους να γινονται αλλοι ανθρωποι και τελικα να γινονται αθανατοι
"εφοσον ενδεχεται αθαντιζειν" που λεει και ο Αριστοτελης μεταγενεστερα ομως!
ειναι αυτο το φυσικο της ψυχης του ανθρωπου που του επιτρεπει να διολισθησει αλλα επισεις και να ξανα σταθει
κατι που καμια θρησκεια δεν δεχτικε με τον τροπο μου το ζητουσαν οι Ελληνες γιατι ο τροπος αυτος εκανε τον ανθρωπο ελευθερο!
τον εκανε υψηλοφρονα ... η ταπεινοφροσυνη ηταν ντροπη.
Γιατι εκεινοι οταν εκαναν πραξεις "μετανοιας" δεν το εκαναν για να μην πανε σε καποια κολαση ουτε ειχαν διαβολους η δεν ξερω και εχω πως τους λενε.

και κατοπιν εχουμε τον Σωκρατη οπου εκεινη την εποχη εχουμε αληθεια μια εκτοξευση της εννοιας του ανθρωπου σε σχεση με οτι δεδομενα/προσφορα εχουμε μεχρι σημερα απο την οικουμενη. καθως 300 χρονα πριν το Σωκρατη δεν εχουμε παρα ελαχιστα δειγματα σοφιας
αν και το ποιο θαυμαστο ηταν η σοφια που τους ωθησε να φτιαξουν ετσι τους θεους τους.

αυτα εν συντομια
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..

[img]http://www.afroditishobby.gr/datafiles/498.jpg[/img]

[img]http://s12.postimg.org/pm4kknyzd/copy.j ... 1364828493[/img]

http://www.youtube.com/watch?v=8F_Z060Wlck
Άβαταρ μέλους
Τάλως
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 3188
Εγγραφή: Τρί 26 Αύγ 2008, 12:17
Φύλο: Άνδρας
Έλαβε Likes: 2 φορές

Re: Γνώση...

Δημοσίευση από Τάλως » Πέμ 05 Ιαν 2012, 11:13

Οριστε μια αποψη

Το Ελληνικό πνεύμα ΔΕΝ περιορίζεται σε Δόγματα
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..

[img]http://www.afroditishobby.gr/datafiles/498.jpg[/img]

[img]http://s12.postimg.org/pm4kknyzd/copy.j ... 1364828493[/img]

http://www.youtube.com/watch?v=8F_Z060Wlck
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Δημοσιεύσεις: 66942
Εγγραφή: Κυρ 15 Απρ 2007, 01:29
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Re: Γνώση...

Δημοσίευση από ArELa » Πέμ 05 Ιαν 2012, 11:29

Χαιρομαι που ανασκαλίσατε αυτο το παλιό μας τόπικ.
'Εκανα κι ένα change poster, για να μη θεωρηθεί πως εγώ έγραψα το αρχικό άρθρο, απλά το μετέφερα από τα παλιά στα τωρινά μας ΙΔΕΟ, και εδώ έχουμε το εργαλείο της αλλαγής του αναρτήσαντα, απλά δεν κάναμε όλες τις αλλαγές, γιατί είχαμε μεταφέρει πάνω από 1000 τόπικς, και γινόταν ο κακός χαμός τότε.

Το άρθρο του Nightlord, (εναρκτήριο του τόπικ) είναι κατά τη γνωμη μου, ένα από τα καλύτερά του την εποχή που ήταν ενεργός στα ΙΔΕΟ. :thumb:

Ειδικότερα προσυπογράφω τη συκεκριμένη τοποθέτησή του:
NightLord έγραψε:Εγώ δεν πιστεύω ότι ο θεός υπάρχει έτσι όπως μας τον δίνουν οι θρησκείες, εάν πραγματικά έπρεπε να τον σκιαγραφήσω θα έλεγα ότι περισσότερο τον φαντάζομαι σαν έναν υπέροχο προγραμματιστή που έκανε αυτό το υπέροχο RPG που ζούμε. Έφτιαξε τον κόσμο μας αλλά δεν ευθύνεται ούτε για τα καλά αλλά ούτε για τα καλά. Ουσιαστικά λέω πως είναι η δύναμη που έκανε τα πάντα χωρίς όμως να της δίνω ανθρώπινη φύση και χαρακτηριστικά.
και συμπληρώνω πως το "θείον" δεν είναι δυνατόν να το συλλάβει η περιορισμένη νόηση του επίγειου ανθρώπου. Μπορούμε μόνο να το "πλησιάσουμε" (ελάχιστα) σε πνευματικό επίπεδο... στο γνωσιακό υπολειπόμαστε τραγικά.
Τάλως έγραψε:Για εμενα η γνωση και η θρησκεια δεν πανε μαζι...
Διαφωνώ, όπως θα διαφωνούσε κι ένας θεολόγος που σπούδασε θρησκειολογία κι έβγαλε τα μάτια του να διαβάζει συγγράμματα, βιβλία, βίβλο κλπ, που του παρείχαν ΓΝΩΣΗ, την οποία εμεις οι μη "σπουδαγμένοι" στο αντικείμενο, δεν έχουμε. Μπορεί να θεωρείς αυτή τη γνώση άχρηστη, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και σίγουρα υποκειμενικό.
Η γνώση δεν ρατσίζει-δηλαδή δεν κάνει διακρίσεις. Αυτό το κάνει συχνά το συναισθηματικό κομμάτι μας, που καθορίζει (με βάση το υποκειμενικό μας "θέλω") κάποιες αντιλήψεις μας. Η γνώση όμως, για να αποκομίζεται σωστα, δεν θα'πρεπε να συμβαδίζει με το υποκειμενικό μας "θέλω" που βασίζεται περισσότερο στο συναίσθημα. Οπότε για μένα, η γνώση "πάει" με όλα, ακόμα και με τη θρησκεία, άσχετα αν αυτή είναι μια περίεργη "επιστήμη" (?), αφού προάγει πρώτα την "πίστη" δημιουργώντας αξιωματα, και άρα όντως δεν παρουσιάζει πολλά τεκμηρια που θα αποδείκνυαν λογικά και άρα αδιαμφισβήτητα αυτά που θέλει να επικοινωνήσει.
paris4u έγραψε:Λεω να μην ανοιξω αλλο θεμα και απο την γνωση να παμε στην αρχαια γνωση :wink:
Πολύ καλά έκανες και σ'ευχαριστώ για τη συμβολή σου που εμπλούτισε πραγματικά αυτό το νήμα. Να συμπληρώσω ότι στην αρχαιότητα έδιναν και μεγάλη βάση στην επίγνωση, που θεωρούσαν απαραίτητο να συμβαδίζει με τη γνώση, χωρις να μένει το ένα πίσω και να προχωράει το άλλο μπροστά, γιατί τότε θα έπαιζε ανισορροπία και το ιδεατό είναι να υπάρχει απόλυτη ισορροπία μεταξύ των δύο... (δεν ξέρετε πόσο το παλεύω αυτό- είναι δύσκολο και λίγα έχω καταφέρει μισό αιώνα τώρα... :? ).
Η επίγνωση είναι λίαν σημαντική. 'Οπως είπε και ο Αριστοτέλης, οι στείρες γνώσεις χωρίς επιγνώσεις, δεν γίνονται όχημα για την άνοδο του ψυχονοητικού μας επιπέδου (πράγμα που προσωπικά τουλάχιστον, θεωρώ κάτι πολύ σημαντικό)


Παραθέτω και μια προσωπική μου θέση, που συχνά θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη (από συνομιλητές σε εποχές που συμμετείχα σε άλλα φόρα), αλλά εμμένω σε αυτήν.

Σε ό,τι με αφορά, η γνώση σχετίζεται και άμεσα με τη λογική μας. Τη διαμορφώνει, αν θέλετε.

Παράδειγμα: Αν έβλεπε κανείς το 1520 ας πούμε, να μπαίνει ένα κοτόπουλο ωμό σ'ένα "κουτί" και να βγαίνει καραψημένο, σε παγωμένη πιατέλα, θα το αποκαλούσε "μαγεία" ή "θαύμα", αφού δε θα είχε τη γνώση που έχουμε τώρα για τους φούρνους μικροκυμάτων, και άρα, η τότε λογική του, αδυνατώντας να επεξεργαστεί (με γνωσιακή βάση) το φαινόμενο, απλά θα σήκωνε τα χέρια ψηλά.


Αυτά από μένα για την ώρα.
Καλημέρες :rose:
.







Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...


τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Τάλως
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 3188
Εγγραφή: Τρί 26 Αύγ 2008, 12:17
Φύλο: Άνδρας
Έλαβε Likes: 2 φορές

Re: Γνώση...

Δημοσίευση από Τάλως » Πέμ 05 Ιαν 2012, 12:09

ArELa έγραψε:Διαφωνώ, όπως θα διαφωνούσε κι ένας θεολόγος που σπούδασε θρησκειολογία κι έβγαλε τα μάτια του να διαβάζει συγγράμματα, βιβλία, βίβλο κλπ, που του παρείχαν ΓΝΩΣΗ, την οποία εμεις οι μη "σπουδαγμένοι" στο αντικείμενο, δεν έχουμε. Μπορεί να θεωρείς αυτή τη γνώση άχρηστη, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και σίγουρα υποκειμενικό.
Συμφνωνω απολυτα σε αυτο... στο "σίγουρα υποκειμενικό"
Η γνώση δεν ρατσίζει-δηλαδή δεν κάνει διακρίσεις. Αυτό το κάνει συχνά το συναισθηματικό κομμάτι μας, που καθορίζει (με βάση το υποκειμενικό μας "θέλω") κάποιες αντιλήψεις μας. Η γνώση όμως, για να αποκομίζεται σωστα, δεν θα'πρεπε να συμβαδίζει με το υποκειμενικό μας "θέλω" που βασίζεται περισσότερο στο συναίσθημα.
επισεις σωστο... για αυτο αλλως τε εκανα αναφορα για φιλοσοφους ανα τον κοσμο
Οπότε για μένα, η γνώση "πάει" με όλα, ακόμα και με τη θρησκεία, άσχετα αν αυτή είναι μια περίεργη "επιστήμη" (?), αφού προάγει πρώτα την "πίστη" δημιουργώντας αξιωματα, και άρα όντως δεν παρουσιάζει πολλά τεκμηρια που θα αποδείκνυαν λογικά και άρα αδιαμφισβήτητα αυτά που θέλει να επικοινωνήσει.
Εδω ομως δεν συμφωνω με τιποτα..!!!
επιστημη η επιστημη σε εισαγωγικα η ερευνα.. δεν εχει καμια σχεση με ανυπαρξια στοιχειων...
καθως για να πιστεψεις σε κατι πρεπει πρωτα απο ολλα να το γνωρισεις και χωρις ερευνα αποδειξεις και αποτελεσμα δεν μπορεις να γνωριζεις.

τωρα αν εννοεις πως καποιος πιστευει κατι γιατι του φαινεται ωραιο ετσι αυθαιρετα η γιατι απλα νοιωθει ομορφα με αυτο
η γιατι ετσι του εμαθαν να πιστευει
δεν διαφωνω
αλλα αυτο δεν το κανει ουτε αποδειξιμο ουτε κατ αναγκη σωστο ουτε αληθηνο και ως συνηθως μη φυσικο.
κατα αυτο τον τροπο η θρησκεια δεν εχει ουδε μια σχεση με τον ελευθερο νου και τη φυση γυρω μας.

γενικα αυτο το τελευταιο ειναι αντιφατικο. ειδικα στο σημειο (οπου εχεις δικιο προάγει πρώτα την "πίστη" δημιουργώντας αξιωματα)
ειναι αυτο που ειπα πριν με απλα λογια αξιωμα μαθηματικων 1) 1=8 :p

Ως εκ τουτου προσωπικα δεν μπορω να λαβω σοβαρα υποψη μου καμια θρησκεια :)
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..

[img]http://www.afroditishobby.gr/datafiles/498.jpg[/img]

[img]http://s12.postimg.org/pm4kknyzd/copy.j ... 1364828493[/img]

http://www.youtube.com/watch?v=8F_Z060Wlck
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”