Κωστάκη, διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. Βέβαια, με το που το διάβασα και πριν ψάξω στα αγαπημένα μου για το παρακάτω άρθρο που παραθέτω, έβγαλα φλύκταινες όταν διάβασα για τους ιθαγενείς χορτοφάγους που γράφει, ότι δεν έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12. Αυτό ήδη σου έχω απαντήσει πως έχει αποδειχθεί με έρευνα στην Αγγλία, όταν παρατηρήθηκε έλλειψη της βιταμίνης σε χρόνια χορτοφάγους Ινδούς, και είδαν πως έπαιρναν στην Ινδία ζωική πρωτείνη μέσω σκουληκιών που κατανάλωναν ΜΑΖΙ (και άθελά τους ίσως) με τα λαχανικά και τα φρούτα τους. Ένα σκουλήκι έχει περισσότερη ζωική πρωτείνη από πολλές μερίδες κρέατος.
Άλλο ... λαθάκι. ΑΝαφέρεται σε ιθαγενείς χορτοφαγικούς πληθυσμούς, λες και είναι πολλοί. Οι περισσότεροι, για να μη σου πω το σύνολο των ιθαγενών παραδοσιακών πληθυσμών είναι παμφάγοι με ισορροπημένη διατροφή (κυρίως φρούτα, καρποί, μέλι, ΑΛΛΑ και έντομα ή και ζώα, όπως πίθηκοι, ή ερπετά). Καμία σχέση με χορτοφαγικούς ιθαγενείς πληθυσμούς. Ένας τέτοιος πληθυσμός ανακαλύφθηκε πριν λίγα χρόνια κι έγινε σούσουρο στο χώρο των χορτοφάγων. Απόδειξη πως πράγματι δεν υπήρχαν και πολλοί τέτοιοι πληθυσμοί...
Άλλο παράπτωμα του άρθρου. Γράφει ότι η μητέρα φύση ξέρει και άρα ό,τι υπάρχει μέσα στα φρούτα και τα λαχανικά, στις ποσότητες που υπάρχουν είναι αυτά που χρειαζόμαστε (λίγο παιδιάστικο επιχείρημα... δεν το βλέπεις εσύ;). Είναι σαν να ξεχνάει πως είμαστε γέννημα θρέμμα αυτής της φύσης, που μας έδωσε κυνόδοντες, αλλά όχι κυνόδοντες λιονταριού, που μας έδωσε γνάθο που δεν έχει καμία σχέση με φυτοφάγα ζώα, που μας έδωσε έντερα και στομάχια ΠΑΜΦΑΓΟΥ!
Αυτό δεν είναι της φύσης, να υποθέσω; Δηλαδή η μητέρα φύση, να το πάρουμε κι αλλιώς, δε γέννησε και τα σαρκοφάγα, που τρέφονται μόνο και αποκλειστικά σχεδόν με κρέας;
Θέλω να πω, από πού και ως πού θεωρεί πως η φύση μας έφτιαξε και μας προόρισε για χορτοφάγους ή καρποφάγους, όταν όλα τα στοιχεία στο σώμα μας δείχνουν πως είμαστε παμφάγοι; Η φύση ήταν πάντα πηγή τροφής για τον άνθρωπο, και από τη φύση πέρναμε αυτά που είχαμε εκεί που ήμασταν. Όσοι δεν έχουν κρέας, τρώνε ψάρι, ή έντομα και ερπετά. Τυχαίο; Της φύσης δώρα είναι κι αυτά. Όσοι δεν έχουν λαχανικά καιφ ρούτα (βλ Εσκιμώοι) τρώνε μόνο κρέας φώκιας και ψάρια. Παρεπιμπτόντως, οι Εσκιμώοι έχουν τα μικρότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτοί όλοι ζουν σε λάθος φύση;
Μου χτύπησε και κάτι που έγραψε για το χώμα, που δεν το θυμάμαι τώρα αυτούσιο, κι αποκλείεται να το ξαναψάξω. Αλλά εσύ που είσαι και γεωπόνος, θα ξέρεις πως αν ένα στρέμμα υπόκειται επέμβαση με φάρμακα ή οτιδήποτε άλλο, το διπλανό στρέμα δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις βιολογικό... έτσι δεν είναι; Έίχε γυριστεί ένα ντοκυμαντέρ για τη βιοομηχανία των βιολογικών προιόντων που σηκώνει κεφάλι, και ξέρεις τι σημαίνει αυτό. Υπάρχει λοιπόν στις περισσότερες περιπτώσεις το φαινόμενο να γίνονται βιοκαλλιέργειες δίπλα σε κανονικές καλλιέργειες. ΣΤο ντοκυμαντέρ είχαν δώσει την απόσταση κατά την οποία αναλόγως καιρού μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο το έδαφος και το υπέδαφος από τα φυτοφάρμακα, και ήταν ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ. Κι όμως οι περισσότερες βιοκαλλιέργειες γίνονται δίπλα δίπλα με κανονικές καλλιέργειες.
Δεν ξέρω, βρε παιδί μου... Δεν έχει κανένας μπέσα κατά τη γνώμη μου. ΑΠό τη στιγμή που αρχίζει να στηρίζεται ένα ολόκληρο οικονομικό και βιομηχανικό σύστημα πάνω σε κάτι, αυτό το κάτι αρχίζει να χάνει την ουσία του. Κι από εκείνο το σημείο αρχίζει πλέον η κοροϊδία.
Διάβασε -αν έχεις την υπομονή- γιατί είναι ελαφρώς τεράστιο το παρακάτω άρθρο. Είναι έγκυρης πηγής, ανθρώπων που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σωστή διατροφή στην Αμερική, που είναι κατά των κατεργασμένων τροφών και της βιομηχανοποίησης. Θα παρατηρήσεις κάτι πολύ περίεργο: αναφέρεται στο πώς καταναλώνονταν πολλοί ξηροί καρποί (και πώς πρέπει να καταναλώνονται προφανώς) από ιθαγενείς (μούλιασμα στο νερό). Επίσης, θα δεις στο τμήμα των Μύθων για τις βιταμίνες κάποια πράγματα. Όπως έχω δει σε πάμπολλα άρθρα και έρευνες, οι πρωτείνες δεν απορροφούνται με τον ίδιο τρόπο όταν προέρχονται από φυτά...
Ακόμα θα δεις στατιστικές για το θάνατο και το προσδόκιμο ζωής αντρών και γυναικών χορτοφάγων και κρεατοφάγων.
ΓΙα τις γυναίκες ειδικά είναι σοκαριστικό!
Είχες γράψει κάπου σε άλλο τόπικ χορτοφαγίας, πως δεν ακούς γιατρούς (ή άλλους) όταν δε σου γεμίζουν το μάτι. Υποθέτω εννοούσες επίσης πως δεν τους ακούς όταν κάτι δεν σου πάει καλά, ή όταν έχεις βρει κάτι αντικρουόμενο στις απόψεις τους, έτσι δεν είναι; Συμφωνώ με αυτή σου την πρακτική και είναι κάτι που κάνω κι εγώ. Για κάποιον λόγο λοιπόν, αυτό το άρθρο με εκφράζει 100%, ενώ αντίθετα, με τις ελάχιστες γνώσεις που έχω, ήδη στο άρθρο που παρέθεσες διαπίστωσα ασυνέπειες και ελλείψεις σοβαρές... (για να μην το πω παραπληροφόρηση, γιατί δε θέλω να το πιστέψω)...
http://www.westonaprice.org/translation ... greek.html
Αυτό για το Ω3 μου το έχει πει ξαδέλφη μου διατροφολόγος, πολύ ψαγμένη που ήθελε να γίνει χορτοφάγος και το ψάχνει ακόμα εδώ και 15 χρόνια σχεδόν! Επειδή απορροφώνται διαφορετικά τα χημικά συστατικά των τροφών, ανάλογα με την τροφή (ζωική ή φυτική) και την επεξεργασία που έχει υποστεί (πχ μούλιασμα, μαγείρεμα, αλάτισμα, ή ακόμα και ο συνδυασμός τους), το Ω3 είναι από τα συστατικά που δεν μπορεί να δεχτεί ο οργανισμός και να χρησιμοποιήσει όταν τα πάρει από φυτικές τροφές. Δεν είμαι διατροφολόγος, δεν έιμαι επιστήμονας, το ψάχνω μέσα από άλλους διατροφολόγους και επιστήμονες, αλλά η δική μου λογική και παρατήρηση των 'πειστηρίων' μου λέει πως ισορροπημένη μπορεί να είναι μονο μια διατροφή που εμπεριέχει όλες τις ομάδες τροφών σε ΚΑΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, όσο γίνεται λιγότερο μαγειρεμένα (αυτό συμφωνούμε) και στις σωστές ποσότητες. Πχ το κρέας δεν είναι απαραίτητο να το τρώμε κάθε βδομάδα. Και μία φορά το μήνα αν φάμε μια λογική μερίδα είμαστε καλυμμένοι. Εκτός αν το σώμα μας ζητήσει κάτι διαφορετικό.
Πρόσεξε, αυτά που σου γράφω τα τελετυαία είναι η δική μου λογική και το πού έχω κατασταλάξει προσωπικά, έτσι; Ξαναλέω, πως είμαι έτοιμη να δεχτώ αν κάνω κάπου λάθος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει μπορέσει να με πείσει κάποιος, ειδικά από χορτοφάγους που ξέρω του περιβάλλοντός μου.
Κάπου διάβασα ότι είχες φλεβίτιδα. Κι εγώ είχα μιας μορφής φλεβίτιδα κι όχι μόνο και θεραπεύθηκα χάρη σε ενεργειακή θεραπεία (ρέικι και κάτι άλλο αντίστοιχο), και μάλιστα τότε έτρωγα και χοιρινό (που το έχω κόψει τώρα) που είναι το χειρότερο κρέας που μπορεί να φάει άνθρωπος, έτσι; Είμαι υπέρ της νηστείας, ακόμα και της νηστείας για μήνες, για κρεατοφάγους, και από πέρυσι έχω προσπαθήσει να το εφαρμόσω, εκμεταλλευόμενη της σχετικές θρησκευτικές γιορτές... έτσι... γιατί μπορώ να το χρησιμοποιήσω σαν πρόγραμμα. Το έκανα μια φορά, γιατί μετά έμεινα έγκυος :p Αλλά σκοπεύω να το εφαρμόσω ξανά.
Αυτά και ευχαριστώ για τις πηγές.... ασχέτως αν δε με καλύπτουν.
Για την χρυσή εποχή... είσαι πολύ αισιόδοξος. Δεν είναι κακό