Σελίδα 1 από 1

ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (από Apollo)

Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 14:24
από Salome
Posted: Mon Jul 10, 2006 2:30 pm Post subject: ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Από Apollo


Απο το Ιδεογραφηματα στο Παθφαιντερ
(Από APOLLONN στις 21/3/2006)

ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Για πολλα χρονια, οι ερευνητες αναγνωριζαν οτι διαιτες πλουσιες σε φρουτα, λαχανικα και χορταρικα, δημητριακα και οσπρια φαινονταν να προφυλασσουν τον ανθρωπο απο ασθενειες, περιλαμβανομενων του καρκινου, καρδιακων νοσηματων, διαβητη, και υψηλη πιεση αιματος, οταν συγκρινονται με διαιτες πλουσιες σε κρεας. Τελευταια, ανεκαλυφθη οτι οι λογοι που αυτες οι τροφες προλαμβανουν τις ασθενειες, ειναι τα αντιοξειδωτικα - ειδικα οι βιταμινες, τα αλλατα, και ενζυμα που βοηθουν να προληφθει ο καρκινος και αλλες ανωμαλιες με το να προφυλασσουν τα κυτταρα απο την ζημια που προκαλει η οξειδωση.

Τωρα οι ερευνητες εχουν ανακαλυψει οτι τα φρουτα, χορταρικα, λαχανικα, δημητριακα και οσπρια περιεχουν ενα ακομα γκρουπ θρεπτικων ουσιιων οι οποιες βοηθανε στην υγεια του ατομου. Ονομαζονται "φυτοχημικες ουσιες". Αυτες οι ουσιες παρουσιαζονται να ειναι πολυ ισχυρο οπλο στον πολεμο αντιμετωπισης του καρκινου και αλλων ασθενειων.

Οι φυτοχημικες ουσιες ειναι οι ουσιες εκεινες των φυτων που ειναι υπευθυνες για να τους δινουν το χρωμα, γευση, και την φυσικη αντισταση στην ασθενεια. Για ν'αντιληφθουμε πως οι φυτοχημικες ουσιες προφυλασσουν το σωμα απο τον καρκινο, ειναι απαραιτητο να καταλαβουμε οτι ο καρινος δημιουργειται σταδιακα με πολλα σταδια. Οι φυτοχημικες ουσιες φαινονται να μαχονται τον καρκινο με το να εμποδιζουν ενα η περισσοτερα απο τα σταδια που οδηγουν στο καρκινο. Για παραδειγμα ο καρκινος αρχιζει οταν ενα καρκινογονο μοριο - απο τις τροφες που τρωμε η τον αερα που εισπνεουμε - εισβαλλει ενα κυτταρο. Αλλα αν η σουλφοραφανη (φυτοχημικη ουσια που την βρισκουμε στο μπροκολο) εισβαλλει επισης στο κυτταρο αυτο, τοτε ενεργοποιει ενα γκρουπ ενζυμων το οποιο διωχνει το καρκινογονο μοριο πριν απο το κυτταρο πριν το μοριο δημιουργηση ζημια.

Αλλες φυτοχημικες ουσιες οι οποιες γνωριζουμε οτι προλαμβανουν τον καρκινο ειναι τα φλαβονια τα οποια τα βρισκουμε στα εσπεριδοειδη, στα μουρα, σμεουρα, βακκινια, φραουλες. Τα φλαβονια εμποδιζουν τις ορμονες που προκαλουν καρκινο απο το να προσκολλωνται στα κυτταρα. Η γενιστεινη που υπαρχει στην σογια, σκοτωνει τους ογκους με το να προλαμβανη την δημιουργια αγγειων που μεταφερουν θρεπτικες ουσιες στους ογκους. Οι ινδολες, που τις βρισκουμε στα λαχανακια βρυξελλων, κουνουπιδι, και λαχανο αυξανουν την δραστηριοτητα του ανοσοποιητικου συστηματος και διευκολυνουν το σωμα να αποβαλλη τις τοξινες. Οι σαπωνινες, που περιεχονται στα κοκκινα και ασπρα φασολια, ρεβυθια, φασολια σογιας, και φακες προλαμβανουν τον πολλαπλασιασμο των καρκινογονων κυτταρων. Το Π-κουμαρικο οξυ και το χλωρογενικο οξυ, που περιεχονται στις τοματες, εμποδιζουν σε καποιες χημικες ενωσεις που δημιουργουν καρκινογονα. Και η λιστα αυτων των προστατευτικων φυτοχημικων ουσιιων ειναι τεραστια. Οι τοματες μονο, περιεχουν περιπου 10.000 διαφορετικες φυτοχημικες ουσιες.

Αν και καμμια ακομα μακροπροθεσμη μελετη δεν εχει αποδειξει οτι καποια συγκεκριμενη φυτοχημικη ουσια σταματαει τον καρκινο, ερευνες στις φυτοχημικες ουσιες υποστηριζουν τις περισσοτερες των 200 μελετων που συνδεουν τον χαμηλο κινδυνο για καρκινο με μια διαιτα πλουσια σε δημητριακα, οσπρια, φρουτα και λαχανικα/χορταρικα. Ακομα πεισησ, μελετες σε ζωα και σωληνα εχουν δειξει οτι μερικες φυτοχημικες ουσιες προλαμβανουν τα καρκινογονα απο το να προαγουν την δημιουργια συγκεκριμενων καρκινων. Για παραδειγμα η φυτοχημικη ουσια "phenethyl isothiocyanate" (PEITC), που περιεχεται στο λαχανο και στα γουλια (turnips) εχει δειξει να εμποδιζει την αναπτυξη καρκινου του πνευμονος σε αρουραιους και ποντικια. Μεταξυ αλλων η PEITC προστατευει τα DNA των κυτταρων απο ενα ισχυρο καρκινογονο που περιεχεται στον καπνο τσιγαρου.

Οι ερευνητες εχουν μπορεσει να απομονωσουν μερικες φυτοχημικες ουσιες, και ενας αριθμος εταιρειων πουλανε συμπηκωματα που περιεχουν φυτοχημικες ουσιες απο λαχανικα οπως το μπροκολο. Αυτα τα συμπηκνωματα θα πρεπει να χρησιμοποιουνται σαν διατροφικα συμπληρωματα. Αλλα αυτα τα χαπια η καψουλες δεν πρεπει να τα θεωρουμε ατικατασταση των φρεσκων ολιστικων τροφων. Διοτι, επειδη γνωριζουμε την υπαρξη μερικων χιλιαδων φυτοχημικων ουσιων, και επειδη συνεχως ανακαλυπτονται νεες ουσιες, κανενα συμπληρωμα δεν μπορει να περιεχη ολες τις φυτοχημικες ουσιες που μαχονται τον καρκινο και που θα μπορουσαμε να βρουμε μεσα σ'ενα καλαθι με λαχανικα/χορταρικα και φρουτα.

Ευτυχως, ειναι ευκολο να λαβουμε μια υγιεινη δοση φωτοχημικων ουσιων σε καθε γευμα. Σχεδον καθε δημητριακο, οσπριο, φρουτο, και λαχανικο/χορταρικο (στην βιολογικη η ολιστικη μορφη τους, ακομα καλλιτερα) που εχει εξετασθει απο ερευνητες, περιλαμβανει αυτες φυτοχημικες ουσιες. Και ακομα περισσοτερο, αντιθετα απο πολλες - υδατοδιαλυτες ιδιαιτερα - βιταμινες, αυτες οι φυτοχημικες ουσιες δεν φαινεται να καταστρεφονται απο το μαγειρευμα, η αλλο τροπο επεξεργασιας. Για παραδειγμα, η γενιστεινη, η ουσια που περιεχεται στην σογια, περιεχεται επισης, και στα προιοντα που προερχονται απο σογια οπως το τοφου και την σουπα miso. Ομοιως, η PEITC, που περιεχεται στο λαχανο, παραμενει ακεραια ακομα και οταν το λαχανο το κανουμε "cole slaw" η "sauerkraut". Φυσικα, με το να τρωγουμε τα περισσοτερα απο τα φυτικα προιοντα ωμα η ελαφρα μαγειρεμενα στον ατμο, θα μπορεσουμε να απολαυσουμε τα ωφελη οχι μονον των φυτοχημικων ουσιων αλλα και ολες τις βιταμινες, μεταλλα, και αλλα θρεπτικα στοιχεια που οι φρεσκες ολιστικες τροφες μας προσφερουν.

Σημειωση: Πριν υιοθετησουμε καποια διαιτητικη η διατροφολογικη αγωγη καλα ειναι να ρωτησουμε τον προσωπικο μας ιατρο. Αν θελετε αν ρωταω εγω τον προσωπικο μου ιατρο, η απαντηση μου ειναι ναι αλλα ρωταω και τον φυσιοπαθητικο (naturopath) γιατρο μου αλλα και τον διατροφολογο μου, oι oποιοι γιατρευουν με βιταμινες, συμπληρωματα και ολιστικες τροφες. Βεβαια μετα απο 18 χρονια στο διατροφολογικο και βοτανικο "κουρμπετι" γνωριζω αρκετα για ποιες τροφες μου ταιριαζουν, με κρατουν υγειη, μου δινουν σφριγος και ενεργεια, και κρατανε το αγχος μακρυα μου.

Εντυ