Μύθοι από Λουλούδια και Φυτά

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Kariatida
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2755
Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
Irc ψευδώνυμο: Kariatida
Φύλο: Γυναίκα
Έλαβε Likes: 2 φορές

Μύθοι από Λουλούδια και Φυτά

Δημοσίευση από Kariatida » Παρ 26 Ιουν 2009, 11:03

Αγαύη-Αμάραντος, Αθάνατος.

Εικόνα

Η λέξη αγαύη σημαίνει θαυμαστή ή ευγενικής καταγωγής. Το φυτό της Αγαύης ήρθε στην Ελλάδα από το Μεξικό. Ωστόσο το όνομά του είναι ελληνικό και πιθανώς του αποδόθηκε επειδή η Ελληνίδα Αγαύη για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω ήταν και μια από τις δευτερεύουσες θεές του φεγγαριού, και αυτό σήμαινε πως ότι ήταν μια όψη της αρχαίας Μητέρας γης της Μεσογείου που θυμίζει το έδαφος του Jalisco του Μεξικό. Η Αγαύη ήταν κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου και αδερφή της Σεμέλης της μητέρας του Διόνυσου. Όταν η Σεμέλη κεραυνοβολήθηκε από τον Δία τον εραστή της, η Αγαύη διέδωσε πως ο Δίας τιμώρησε την αδερφή της γιατί τον συκοφάντησε.

Αργότερα ο Διόνυσος εκδικήθηκε για την μητέρα του και επέβαλε βαριά τιμωρία στην Αγαύη. Όταν ο Διόνυσος επέστρεψε στη Θήβα, όπου βασίλευε τότε ο Πενθέας ο γιος της Αγαύης, διέταξε όλες τις γυναίκες της πόλης να να πάνε στο βουνό Κιθαιρώνα, για να τελέσουν τα μυστήριά του. Ο Πενθέας που δεν συμφωνούσε με την εισαγωγή της λατρείας, προσπάθησε να κατασκοπεύσει τις Βάκχες. Η μητέρα του τον αντιλήφθηκε, τον πήρε για άγριο ζώο και μέσα στην μανία της τον κατασπάραξε διαμελίζοντάς τον.

Αλθαία - Δεντρομολόχα

Εικόνα

Ο μύθος που ακολουθεί δεν έχει καμιά σύνδεση με το φυτό Αλθαία εκτός του ονόματος. Η Αλθαία ήταν γυναίκα του Οινέα, του βασιλιά της Καλυδώνας και μητέρα της Δηιάνειρας και του Μελέαγρου. Όταν ο γιος της έγινε εφτά ημερών, οι Μοίρες οι θεές του πεπρωμένου, ήρθαν την βρήκαν και της είπαν πως το παιδί της θα πέθαινε, αν ο δαυλός που έκαιγε τότε επάνω στην εστία καιγόταν ολόκληρος. Αμέσως η Αλθαία πήρε το δαυλό, τον έσβησε και τον έκρυψε μέσα σε μια κασέλα. Ο Μελέαγρος μεγάλωσε και έγινε διάσημος ήρωας. Στη διάρκεια όμως του κυνηγιού του κάπρου της Καλυδώνας Ο Μελέαγρος σκότωσε κατά τύχη τους θείους του τα αδέρφια της Αλθαίας. Εκείνη γεμάτη οργή έριξε τότε στη φωτιά το δαυλό, από τον οποίο κρεμόταν η ζωή του γιου της. Ο Μελέαγρος πέθανε αμέσως. Η Αλθαία από απελπισία κρεμάστηκε.

Αμυγδαλιά-Μυγδαλιά

Εικόνα

Η ελληνική μυθολογία μας μιλά για μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Φυλλίς, και που ήταν θυγατέρα ενός βασιλιά της Θράκης. Αυτή ερωτεύτηκε τον γιο του Θησέα τον Δημοφώντα. Ο νέος αυτός βρέθηκε στα μέρη της καθώς επέστρεφε με το καράβι του από την Τροία και ο βασιλιάς του έδωσε ένα μέρος του βασιλείου του και την θυγατέρα του για γυναίκα.
Μετά από κάποιο διάστημα ο Δημοφών νοστάλγησε την πατρίδα του την Αθήνα τόσο πολύ που ζήτησε να πάει εκεί για λίγο διάστημα. Η Φυλλίς συμφώνησε αφού της υποσχέθηκε ότι θα γύριζε πίσω σύντομα και έτσι εκείνος μπήκε στο καράβι του και απέπλευσε. Η Φυλλίς έμεινε εγκαταλειμμένη περιμένοντας τον εκλεκτό της καρδιάς της, στον τόπο της τελετής του γάμου της. Η Φυλλίς περίμενε για χρόνια την επιστροφή του, αλλά τελικά πέθανε από μαρασμό. Οι θεοί, από οίκτο, μεταμόρφωσαν την Φυλλίδα σε δέντρο, σε αμυγδαλιά, η οποία έγινε σύμβολο της ελπίδας. Όταν ο περιπλανώμενος, γεμάτος τύψεις, Δημοφών επέστρεψε, βρήκε τη Φυλλίδα σαν ένα γυμνό δέντρο χωρίς φύλλα και άνθη. Απελπισμένος αγκάλιασε το δέντρο, το οποίο ξαφνικά πλημμύρισε από λουλούδια, δείχνοντας ότι η αγάπη δεν μπορεί να νικηθεί από το θάνατο.

Άστερ-Αστράκι

Εικόνα

Λέγεται ότι αυτό το είδος λουλουδιού ξεκίνησε να φυτρώνει από τα δάκρυα της Αστερέας της θεάς του έναστρου ουρανού, όταν αυτή έκλαιγε επειδή δεν έβλεπε καθόλου άστρα όταν κοίταζε κάτω στη γή.

Αχιλλέα-Χιλιολούλουδο

Εικόνα

Πήρε το όνομά της από τον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα, ο οποίος όπως λέγεται έδινε αυτό το φυτό στους στρατιώτες του, τους θρυλικούς Μυρμιδόνες για να τους βοηθήσει να σταματήσουν το αίμα που έτρεχε από τις πληγές τους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου. Νεότερες δοκιμές στο φυτό απέδειξαν ότι περιέχει χημικά συστατικά που το κάνουν χρήσιμο ως αιμοστατικό.

Δάφνη-Δάφνη του Απόλλωνα

Εικόνα

Η Δάφνη ήταν μια νεαρή όμορφη νύμφη, κόρη του ποτάμιου θεού Πηνειού. Ήταν κυνηγός και είχε αφιερώσει τη ζωή της στην Άρτεμη τη θεά του κυνηγιού. Όπως η θεά έτσι και αυτή αρνιόταν να παντρευτεί. Την περιτριγύριζαν πολλοί θαυμαστές αλλά αυτή τους απέρριπτε όλους, ακόμα και τον ισχυρό γιο του Δία τον Απόλλωνα. Ο Απόλλωνας ερωτεύθηκε την Δάφνη και όταν αυτή αρνήθηκε τις προτάσεις του την κυνήγησε ανάμεσα στα δέντρα. Η Δάφνη φοβήθηκε και προσευχήθηκε στον πατέρα της να την βοηθήσει. Τότε λοιπόν ο πατέρας της της είπε ότι θα την προστάτευε μεταμορφώνοντάς την σε δέντρο που θα ρίζωνε στην όχθη του ποταμού του, (την γνωστή μας δάφνη).

Όταν ο Απόλλωνας ήρθε ψάχνοντας τη Δάφνη, ο πατέρας της του είπε ότι μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Ο Απόλλωνας τότε έκοψε μερικά κλαδιά και έπλεξε ένα στεφάνι σε ανάμνηση της ομορφιάς της και του έρωτά του για αυτήν. Ο Απόλλωνας έκανε τη δάφνη ιερό του φυτό. Καθιέρωσε την απονομή δάφνινου στεφανιού στους πρωταθλητές και σε σε όσους υπερείχαν σε διάφορα επίπεδα. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι οι νικητές στεφανώνονταν με δάφνινο στεφάνι.

Έλατο-Ελάτι.

Εικόνα

Στις μέρες μας το γνωρίζουμε σαν το ιδανικότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όμως...

Το έλατο ονομαζόταν από τους αρχαίους Έλληνες Πίτυς όπως και το πεύκο, και ήταν το ιερό δέντρο του θεού Πάνα. Αυτός είχε κάποτε ερωτευθεί την νύμφη Πίτυ που άρεσε και στον Βοριά. Η Πίτυς προτίμησε τον Πάνα που έκανε λιγότερο θόρυβο, κι ο Βοριάς για να την εκδικηθεί την φύσηξε και την γκρέμισε κάτω από ένα βράχο. Εκεί την βρήκε ξεψυχισμένη ο Πάνας και την μεταμόρφωσε στο ιερό του δέντρο έλατο. Από τότε η νύμφη έκλαιγε κάθε φορά που φυσούσε ο βοριάς και τα δάκρυά της είναι οι σταγόνες ρετσινιού που στάζουν κάθε φθινόπωρο από τα κουκουνάρια του έλατου.

Ελλέβορος-Το ρόδο των Χριστουγέννων.

Εικόνα
Εικόνα

Στην ελληνική μυθολογία ο Μελάμπους ο μεγάλος μάντης και θεραπευτής χρησιμοποίησε αυτό το φυτό σαν βότανο για να θεραπεύσει την τρέλα των θυγατέρων του βασιλιά του Άργους Πρόετου, όπως και άλλων γυναικών, που είχαν χάσει τα μυαλά τους και περιπλανιόνταν σκορπισμένες ανάμεσα στα βουνά και στην έρημο της Τύρινθας νομίζοντας ότι είναι αγελάδες. Ο Μελάμπους και ο αδερφός του ο Βίας κέρδισαν μια περιουσία (τα δύο τρίτα από το βασίλειο του βασιλιά Πρόετου) αφού παντρεύτηκαν τις θεραπευμένες πριγκίπισσες.

Κυπαρίσσι-Κυπάρισσος

Εικόνα

Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση ο Κυπάρισσος ήταν ένας όμορφος νέος από την Κέα, γιος του Τήλεφου και εγγονός του Ηρακλή. Ήταν αγαπημένος του Απόλλωνα αλλά και του Ζέφυρου. Αγαπημένο του σύντροφο είχε ένα εξημερωμένο ιερό ελάφι. Αλλά κάποια καλοκαιρινή μέρα ενώ το ελάφι κοιμόταν ξαπλωμένο στον ίσκιο, ο Κυπάρισσος το σκότωσε από απροσεξία με ένα ακόντιο. Ο νέος γεμάτος απελπισία, θέλησε να πεθάνει. Ζήτησε από τον ουρανό τη χάρη να κυλούν τα δάκρυα του αιώνια. Οι θεοί τον μετέτρεψαν σε κυπαρίσσι, το δέντρο της θλίψης. Από τότε το κυπαρίσσι θεωρείται σαν πένθιμο δέντρο και φυτεύεται μέχρι σήμερα στα νεκροταφεία.

Κενταύρια-Χειρωνιάς

Εικόνα

Λέγεται ότι αυτό το είδος λουλουδιού πήρε το όνομα του από τον σοφό Κένταυρο Χείρωνα, δάσκαλο του Ασκληπιού του Αχιλλέα του Ιάσονα αλλά και του Απόλλωνα. Στην τιτανομαχία ο Χείρωνας ήταν με το μέρος του Ηρακλής στη μάχη του εναντίον των κενταύρων. Ο Ηρακλής όμως τον πλήγωσε κατά λάθος στο πόδι με ένα βέλος ποτισμένο στο δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας. Ο Χείρωνας τότε χρησιμοποίησε το φυτό της κενταύριας σαν βότανο για να γιατρέψει την πληγή του.

Ορχιδέα- Όρχις, σαλέπι, σερνικοβότανο.

Εικόνα

Στην ελληνική μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός σάτυρου. Κατά την διάρκεια των εορτών προς τιμή του Βάκχου, διέπραξε ιεροσυλία, επιχειρώντας να βιάσει μια ιέρεια. Η τιμωρία του ήταν να κατασπαραχθεί από άγρια θηρία και να μεταμορφωθεί σε ένα αδύνατο και σεμνό φυτό.
Ο Θέοφραστος ήταν ο πρώτος από τους αρχαίους συγγραφείς που αναφέρθηκε στις ορχιδέες. Ήταν αυτός που τους έδωσε την ονομασία Όρχις επιστημονικά, ορμώμενος από τον μύθο του Όρχι και αντανακλώντας την ομοιότητά της διπλοκόνδυλης ρίζας τους με τα ανδρικά γεννητικά όργανα, αυτά που ήταν αιτία της περιπέτειας του γέρου Όρχι. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι μπορούσαν να ελέγξουν το φύλο των αγέννητων παιδιών τους τρώγοντας κονδύλους ορχιδέας. Αν ο πατέρας έτρωγε μεγάλους νεαρούς κονδύλους το παιδί θα ήταν αρσενικό, αν η μητέρα έτρωγε μικρούς κονδύλους το παιδί θα γεννιόταν θηλυκό.

Παιώνια-Φυτό της θεραπείας.

Εικόνα

Πιστεύεται ότι η παιώνια πήρε το όνομα της από τον Παίωνα ή Παιάνα που φαίνεται ότι ήταν μια θεότητα της θεραπείας αφού είχε θεραπεύσει τον Άδη και τον Άρη από τραύματα. Ο μύθος που έχει σχέση με το λουλούδι λέει πως ο Παίων ήταν μαθητής του Ασκληπιού, του θεού της υγείας και της ιατρικής. Κάποτε, η Λητώ (μητέρα του Απόλλωνα και θεά της γονιμότητας), του δίδαξε πως να αποκτήσει μια μαγική ρίζα που φύτρωνε στον Όλυμπο η οποία απάλυνε τον πόνο των γυναικών κατά τον τοκετό. Ο Ασκληπιός ζήλεψε και αποπειράθηκε να σκοτώσει το μαθητή του.
Ο Δίας έσωσε τον Παίωνα από την οργή του Ασκληπιού μεταμορφώνοντάς τον στο λουλούδι της παιώνιας. Πάντως οι σπόροι της παιώνιας χρησιμοποιούνταν για τις έγκυες γυναίκες στην αρχαιότητα.

Τριαντάφυλλο-Ρόδο

Εικόνα

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το τριαντάφυλλο. Στην Ελληνική μυθολογία το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε από την θεά των λουλουδιών και της βλάστησης την Χλωρίδα. Αυτή μια μέρα βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης στο δάσος και το μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Κάλεσε τότε την Αφροδίτη τη θεά της αγάπης και το Διόνυσο το θεό του κρασιού. Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος πρόσθεσε νέκταρ για να του δώσει γλυκιά ευωδιά. Ο Ζέφυρος ο θεός του ανέμου φύσηξε μακριά τα σύννεφα και έτσι ο Απόλλωνας ο θεός του Ήλιου μπόρεσε να λάμψει και να κάνει το λουλούδι να ανθίσει. Έτσι το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε και στέφθηκε "Βασιλιάς των λουλουδιών".
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση

Άβαταρ μέλους
SeirioAstro
Σχεδιαστής
Σχεδιαστής
Δημοσιεύσεις: 1847
Εγγραφή: Τετ 18 Ιουν 2008, 17:03
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: 12η Αποικία

Re: Μύθοι από Λουλούδια και Φυτά

Δημοσίευση από SeirioAstro » Παρ 26 Ιουν 2009, 11:32

:clap: Μπράβο γλυκιά μου, πολύ ωραίο θέμα. :thumb:
[img]http://i366.photobucket.com/albums/oo10 ... 2wr0-1.jpg[/img]

Ούτως λέγομεν άπαντες.
Άβαταρ μέλους
LoLitA
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2312
Εγγραφή: Τρί 17 Απρ 2007, 00:53
Φύλο: Γυναίκα

Re: Μύθοι από Λουλούδια και Φυτά

Δημοσίευση από LoLitA » Σάβ 27 Ιουν 2009, 08:49

Θα με καταστρέψετε με τα θέματα που βάζετε με τους μύθους και έχω και διάβασμα για εξεταστική. :loco:

Πολύ ωραίο θεματάκι! :thumb:
“Bravery is believing in yourself, and that thing nobody can teach you.”
Άβαταρ μέλους
kouklos
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Σάβ 13 Ιουν 2009, 22:56
Φύλο: Άνδρας

Re: Μύθοι από Λουλούδια και Φυτά

Δημοσίευση από kouklos » Δευ 29 Ιουν 2009, 13:48

Πολύ καλό το θέμα. :clap:
Do it your way...
...it's always better

[img]http://s.bebo.com/app-image/7632514082/ ... corn12.gif[/img]
Άβαταρ μέλους
Divine Sinner

Re: Μύθοι από Λουλούδια και Φυτά

Δημοσίευση από Divine Sinner » Δευ 29 Ιουν 2009, 15:38

Στην ελληνική μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός σάτυρου. Κατά την διάρκεια των εορτών προς τιμή του Βάκχου, διέπραξε ιεροσυλία, επιχειρώντας να βιάσει μια ιέρεια. Η τιμωρία του ήταν να κατασπαραχθεί από άγρια θηρία και να μεταμορφωθεί σε ένα αδύνατο και σεμνό φυτό.
Ο Θέοφραστος ήταν ο πρώτος από τους αρχαίους συγγραφείς που αναφέρθηκε στις ορχιδέες. Ήταν αυτός που τους έδωσε την ονομασία Όρχις επιστημονικά, ορμώμενος από τον μύθο του Όρχι και αντανακλώντας την ομοιότητά της διπλοκόνδυλης ρίζας τους με τα ανδρικά γεννητικά όργανα, αυτά που ήταν αιτία της περιπέτειας του γέρου Όρχι. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι μπορούσαν να ελέγξουν το φύλο των αγέννητων παιδιών τους τρώγοντας κονδύλους ορχιδέας. Αν ο πατέρας έτρωγε μεγάλους νεαρούς κονδύλους το παιδί θα ήταν αρσενικό, αν η μητέρα έτρωγε μικρούς κονδύλους το παιδί θα γεννιόταν θηλυκό.
Οταν ακουω για ορχιδεα μου ρχεται στο μυαλο μου αυτη:
http://www.tykst.com/mickey/movies/wildorchid9.jpg
Άβαταρ μέλους
geo
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Δημοσιεύσεις: 70
Εγγραφή: Παρ 04 Ιούλ 2008, 22:51
Φύλο: Άνδρας

Re: Μύθοι από Λουλούδια και Φυτά

Δημοσίευση από geo » Τρί 30 Ιουν 2009, 02:41

Εκπληκτική δουλειά Kariatida! Να προσθέσω επίσης στο Τριαντάφυλλο κάποιες ωραίες πληροφορίες.

Ένας μύθος μας πληροφορεί πως τα τριαντάφυλλα ήταν λευκά κανονικά στην αρχή. Αφού η Αφροδίτη και η Περσεφόνη κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πως θα μοιράζονται τον έρωτα τους για τον Άδωνι, εκείνος θα σκοτωθεί κάποτε καθώς κυνηγούσε, από ένα αγριογούρουνο. Το αίμα του θα ποτίσει τα λευκά τριαντάφυλλα και θα τα βάψει κόκκινα! Ουσιαστικά δηλαδή εδώ γεννιέται το χρώμα στο φυτό. :wink:

Και ιστορικά όμως να μην ξεχάσουμε πως το Τριαντάφυλλο δηλαδή το Ρόδο, χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της πόλης του Θεού Ήλιου, της Ρόδου. :D
Άβαταρ μέλους
seliniasmenos
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 3066
Εγγραφή: Παρ 20 Απρ 2007, 03:50
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: Fortress of Solitude

Re: Μύθοι από Λουλούδια και Φυτά

Δημοσίευση από seliniasmenos » Τρί 30 Ιουν 2009, 02:43

Αρα όταν προσφέρεις ένα κόκκινο τριαντάφυλλο είναι σαν να λες σου δίνω το αίμα μου; :?
If i go crazy, then will you still call me Superman?
[img]http://s11.postimg.org/m0jzyebw3/superm ... 5wbdc6.jpg[/img]
Άβαταρ μέλους
geo
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Δημοσιεύσεις: 70
Εγγραφή: Παρ 04 Ιούλ 2008, 22:51
Φύλο: Άνδρας

Re: Μύθοι από Λουλούδια και Φυτά

Δημοσίευση από geo » Τρί 30 Ιουν 2009, 03:11

seliniasmenos έγραψε:Αρα όταν προσφέρεις ένα κόκκινο τριαντάφυλλο είναι σαν να λες σου δίνω το αίμα μου; :?
:P Νομίζω πως συμβολίζει περισσότερο τον έρωτα και στην μυθολογία το κόκκινο τριαντάφυλλο για αυτό και μιλά για το αίμα. Επίσης η μυθολογία αναφέρει πως και με το αίμα της αφροδίτης βάφτηκαν κόκκινα για να είμαστε σωστοί. Καθώς έτρεξε η Αφροδίτη ξυπόλητη για να τον σώσει, τα πόδια της γέμισαν πληγές και το αίμα της ίδιας πότισε επίσης τα τριαντάφυλλα. ;) Είναι λοιπόν το αίμα το "μέσο" που θα χρησιμοποιηθεί για να δείξει τον Μεγάλο Έρωτα που είχε η Αφροδίτη στον Άδωνι. Η Θεά της Ομορφιάς προτίμησε να τραυματίσει τα πόδια της (που για μια τέτοια θεά είναι κάτι εξωπραγματικό) για τον έρωτα της ενώ επίσης το αίμα του Άδωνι πότισε τα λευκά τριαντάφυλλα που ήταν σύμβολο δικό της.
Άβαταρ μέλους
Kariatida
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2755
Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
Irc ψευδώνυμο: Kariatida
Φύλο: Γυναίκα
Έλαβε Likes: 2 φορές

Re: Μύθοι από Λουλούδια και Φυτά

Δημοσίευση από Kariatida » Τρί 30 Ιουν 2009, 13:05

Ο μύθος που προανέφερες geo είναι για τις παπαρούνες. Το ότι έτρεξε η Αφροδίτη ξυπόλιτη πάνω στα λουλούδια κλπ κλπ. Μόλις βρω το σωστό απόσπασμα του μύθου θα το παραθέσω ώστε να είναι πιο πλήρης η περιγραφή.
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση

Άβαταρ μέλους
geo
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Δημοσιεύσεις: 70
Εγγραφή: Παρ 04 Ιούλ 2008, 22:51
Φύλο: Άνδρας

Re: Μύθοι από Λουλούδια και Φυτά

Δημοσίευση από geo » Τρί 30 Ιουν 2009, 13:15

Kariatida έγραψε:Ο μύθος που προανέφερες geo είναι για τις παπαρούνες. Το ότι έτρεξε η Αφροδίτη ξυπόλιτη πάνω στα λουλούδια κλπ κλπ. Μόλις βρω το σωστό απόσπασμα του μύθου θα το παραθέσω ώστε να είναι πιο πλήρης η περιγραφή.
Μα ο μύθος είναι κοινός και για τις Παπαρούνες και για τα τριαντάφυλλα. Επειδή ασχολούμαι και με τα φυτά και με την μυθολογία το έχω τσεκάρει αυτό που λέω. Για να είμαι λοιπόν απόλυτα σωστός, το αίμα της αφροδίτης και του άδωνι πότισε τα λευκά τριαντάφυλλα και έγιναν κόκκινα ενώ όπου έπεσε αίμα φύτρωσε κόκκινη παπαρούνα. ;) Όπως και να έχει όμως δεν παύει να είναι μια μοναδική ιστορία που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτά που βγάζουν σήμερα. Ακόμα καλύτερη μάλλον διότι η μυθολογία είχε και βαθύ νόημα.

Εδιτ: να προσθέσω πως αν βρεις το απόσπασμα θα σε παρακαλούσα κι εγώ να το βάλεις. Σίγουρα στον δρόμο χαλάει η ιστορία και σίγουρα μπορεί να κάνω και λάθος, για αυτό θα ήταν καλύτερο να δούμε την κανονική μυθολογία από κοντά ;)
Άβαταρ μέλους
Casandra
Σχεδιαστής
Σχεδιαστής
Δημοσιεύσεις: 456
Εγγραφή: Δευ 01 Σεπ 2008, 15:26
Irc ψευδώνυμο: Casandra
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Μύθοι από Λουλούδια και Φυτά

Δημοσίευση από Casandra » Σάβ 18 Ιούλ 2009, 21:13

Για τον Άδωνη με την Αφροδίτη θα ήθελα να παραθέσω μια άλλη πλευρά του μύθου που βρήκα.
...Και καθώς από το χυμένο αίμα του σκοτωμένου Άδωνη πρόβαλαν για πρώτη φορά στον κόσμο τα ρόδα, από τα αστείρευτα δάκρυα της Αφροδίτης ξεφύτρωσαν οι ανεμώνες...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Μυθολογία”