Είναι χρήσιμη η ασχολία μας με την αρχαιοελληνική;

Εδώ τα επιλεγμένα άρθρα
Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
Dhmellhn
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 4046
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 15:16
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΕΛ-ΛΑΣ
Έδωσε Likes: 27 φορές
Έλαβε Likes: 71 φορές

Είναι χρήσιμη η ασχολία μας με την αρχαιοελληνική;

Δημοσίευση από Dhmellhn » Τετ 04 Μαρ 2015, 10:10

Δημοσιεύω την εργασία της κόρης μου στην Α' Γυμνασίου. Όποιος θέλει, μπορεί να προσθέσει και εκείνος εργασίες των παιδιών του ώστε να αποτελέσει το παρόν μία σχολική βιβλιοθήκη.

Είναι χρήσιμη η ασχολία μας με την αρχαιοελληνική;

"Όστις έχει την γλώσσαν έξει και το πνεύμα".

Αναμφίβολα ναι. Η γλώσα είναι το υλικό περίβλημα της νόησης και η αρχαία ελληνική την εξωτερικεύει με ακρίβεια και σαφήνεια. δεν είναι τυχαίο ότι στο εξωτερικό σε μεγάλες επιχειρήσεις προτρέπουν τα στελέχη τους να διδάσκονται τη αρχαία ελληνική, επειδή περιέχει μια ξεχωριστή σημασία για την οργάνωση και τη διοίκηση. Πρόκειται για συμπεράσματα ειδικών Βρετανών γλωσσολόγων, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μέσω των αρχαίων ελληνικών ενισχύεται η λογική και τονώνονται οι ηγετικές ικανότητες. Ήδη, πριν μερικές εβδομάδες αποφάσισαν στην Αγγλία την εισαγωγή της αρχαίας ελληνικής σε 13 σχολεία στην Οξφόρδη, με το σκεπτικό ότι τα παιδιά θα βελτιώσουν τα αγγλικά τους.

Έπειτα, στις ημέρες μας χρησιμοποιούμε πολλές λέξεις αναλλοίωτες από την ομηρική εποχή: (αλήθεια, αρετή, γελώ, πέλαγος, όπλο, βουλή), ενώ πολλές σύνθετες λέξεις μας έχουν μέσα τους ολοφάνερη την αρχαία ρίζα: (λωποδύτης-λώπη, άναυδος-αυδή, προσκυνώ-κυνέω). Άλλωστε η βασική δομή της εκφοράς του ελληνικού λόγου παραμένει ίδια.

Επιπρόσθετα, η ελληνική έχει δώσει το υλικό, και συνεχίζει να το δίνει ακόμη για τη διαμόρφωση του επιστημονικού λεξιλογίου. Η Ιατρική-Medicine, η Φυσική-Physics, η Αστρονομία-Astronomy, τα Μαθηματικά-Mathematics, η Χημεία-Chemistry, η Βιολογία-Biology, η Γεωγραφία-Geography, η Φιλοσοφία-Filosophy, οι Πολιτικές Επιστήμες-Political Scienses, γεννήθηκαν, κινούνται και αναπτύσσονται με ελληνικό λεξιλόγιο.

Για τους παραπάνω λόγους, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να διδασκόμαστε την αρχαία ελληνική γλώσσα. Εξάλλου, αποτελεί και έναν φόρο τιμής για τους προγόνους μας που μας χάρισαν αυτή τη θαυμάσια γλώσσα.


προταθέν εδώ


αναρτηθέν εδώ
Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους ούτε διηνεκείς εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και διηνεκή. Αυτά έχουμε καθήκον να τα προασπίσουμε. (ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΛΜΕΡΣΤΟΝ)
Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Προεξέχοντα”