Foti Fox

Άρθρα του χρήστη Foti Fox

Θεωρία του προνομίου. Αυτή η μάστιγα.

Από τον τοίχο μου στο Facebook.

 

Διάβασα για άλλη μια φορά ότι οι άντρες δεν μπορεί να είναι θύματα σεξισμού. Προφανώς η σχολιάστρια το βασίζει στην θεωρία του προνομίου. Κατά την οποία μια καταπιεσμένη ομάδα πχ οι γυναίκες (λες και ζούμε στο Αφγανιστάν) δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το ιδιο με τον καταπιεστή (παράδειγμα της θεωρίας είναι οι άντρες) για την αντίστοιχη πράξη.

Έτσι ο άντρας αν κοροϊδεύει τα μικρά βυζιά είναι σεξιστής, ενώ αν η γυναίκα κοροϊδεύει τα μικρά πέη είναι χειραφετημένη.

Επίσης αν ένας μαύρος ασκήσει βια σε λευκό για φυλετικούς λογούς δεν είναι ρατσιστής αλλά καταπιεσμένος. 

Όλες τις παραπάνω θεωρίες τις θεωρώ βλακείες, που δεν μπορούν να σταθούν λογικά. Σεξιστής είσαι αν ασκείς σεξισμό άσχετα που ανήκεις και ρατσιστής είσαι αν ασκείς ρατσισμό.

Αυτή η θεωρία είναι η βάση του νέου ρατσισμού κατά των λευκών, των αντρών και γενικά του διαχωρισμού των ανθρώπων σε ομάδες ανάλογα με τα privilege point τους.

Πχ εγώ ως λευκό μη-στρέιτ και μη-cisgender άτομο έχω μια σειρά από points προνομίου,κατά την θεωρία αυτή.

Αν ήμουν μαύρο άτομο, θα ήμουν πιο καταπιεσμένος άρα και πιο ελεύθερος να αυθαιρετώ χωρίς να θεωρούμαι ότι φταίω (φταίει η πόρνη η κοινωνία).

Αν τώρα με σκοτώσει ένας μαύρος ή ένας Πακιστανός ή τσιγγάνος που είναι πιο κοντά στην Ελληνική πραγματικότητα, θα φταίει που καταπιέζεται απο ανθρώπους σαν έμενα που έτυχε να γεννηθούν με λευκό δέρμα και όχι ο ίδιος.

Κοινώς το απαρτχάιντ μπροστά σε αυτήν την Αριστερίστικη και φεμινιστική, θεωρία είναι παιδική χαρά.

Read more
Nανοτεχνολογία. Που βρισκόμαστε σήμερα;

 

Από την παιδική μου ηλικία ήμουν αυτό που θα αποκαλούσε κανείς σπασικλάκι (και ακόμα έχω κάποιες σπασικλο-ποιότητες) 

πάνω μου.

Αγαπούσα ιδιαίτερα τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας γιατί με εμπνέανε. 

Οι αγαπημένες μου ταινίες και σειρές ήταν το star wars και το star trek

Βλέποντας star trek ήρθα σε επαφή με την έννοια του μετανθρωπισμού(transhumanism) 

και της νανοτεχνολογίας.

Πάντα με γοήτευε το γεγονός πως ένας άνθρωπος (σεναριογράφος ή συγγραφέας) μπορεί να προβλέψει το μέλλον 

με εργαλείο την φαντασία του.

Στην σειρά Star Trek ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η φυλή των Borg. 

Τα Borg ήταν μια τεχνητή μορφή ζωής τα οποία όταν συναντούσαν εναν ζωντανό οργανισμό τον αφομοιώνανε (δηλαδή τον κάνανε κι 

αυτόν Borg). Tα borg συνδυάζανε την εγκεφαλική τους δύναμη με την βοήθεια των μηχανών, ώστε να σκέφτονται σαν ένα πρόσωπο. 

Η αφομοίωση ενός οργανισμού σε borg γίνονταν με την χρήση νανοτεχνολογίας (δηλαδή μικρών ρομπότ σε μέγεθος κυττάρου τα οποία 

αναπαράγονταν όπως τα ανθρώπινα κύτταρα (απλά πιο γρήγορα) και διατηρούσαν την υγεία του οργανισμού σε κυτταρικό επίπεδο.

Η νανοτεχνολογία όμως δεν υπάρχει μόνον στην σφαίρα της φαντασίας αλλά και στην πραγματικότητα.

Που βρίσκομαστε σήμερα στο θέμα της νανοτεχνολογίας; 

 

Read more
Αλλάζοντας τα πράγματα χωρίς απεργία

 

Ως πρόσωπο  που συμπορεύεται σε έναν μεγάλο βαθμό, με την ιδέα  κλασσικού φιλελευθερισμου, με συναρπάζει η ιδέα της "παθητικής" αντίστασης. 

Η παθητική αντίσταση είναι στην ουσία η ιδέα του να αλλάζεις τα πράγματα χρησιμοποιώντας τα όπλα που σου δίνει το σύστημα ή και την ανυπακοή όταν αυτή δεν εμπεριέχει βία.

Για την οικονομία της κουβέντας θα αναφέρω το παράδειγμα του Henry Thoreau παραθέτοντας τα λόγια του Πάσχου Μανδραβέλη

από το άρθρο αυτό.

 

 

"Ηταν η εποχή που οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει έναν κατακτητικό πόλεμο κατά του Μεξικού (που κατέληξε στην προσάρτηση του Τέξας και άλλων εδαφών μέχρι την Καλιφόρνια), πόλεμο στον οποίο εναντιώνονταν όλα τα φιλελεύθερα πνεύματα των ΗΠΑ και, φυσικά, ο Θορό. Ηταν, επίσης, η εποχή που ανθούσε η δουλεία. Ο Θορό, όπως και πολλοί άλλοι (κυρίως «Κουάκεροι»), αρνούνταν να πληρώνουν φόρους με τη λογική ότι δεν ήθελαν να συμβάλλουν σε έναν άδικο πόλεμο που θα ενίσχυε τον θεσμό της δουλείας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Θορό αρνήθηκε να πληρώσει άδικο φόρο. Οπως διηγήθηκε ο ίδιος, στα 1835 «το Κράτος με συνάντησε εκ μέρους της Εκκλησίας και με διέταξε να πληρώσω ένα συγκεκριμένο ποσό για έναν κληρικό, τη λειτουργία του οποίου ο πατέρας μου παρακολουθούσε, αλλά όχι εγώ. “Πλήρωσε”, μου είπαν, “ή θα πας φυλακή”. Αρνήθηκα, αλλά δυστυχώς κάποιος άλλος πλήρωσε εκ μέρους μου. Δεν έβλεπα τον λόγο γιατί ο δάσκαλος έπρεπε να πληρώσει τον παπά και όχι ο παπάς τον δάσκαλο, αφού δεν ήμουν δάσκαλος της Πολιτείας, αλλά στηριζόμουν σε μη υποχρεωτικές συνδρομές (των μαθητών)… Πάντως, έπειτα από απαίτηση των αρχών, συμφώνησα να κάνω μια γραπτή δήλωση που έλεγε περίπου τα εξής: “Εγώ, ο Χένρι Ντέιβιντ Θορό δηλώνω σε όλους ότι δεν επιθυμώ να είμαι μέλος οποιασδήποτε κοινότητας στην οποία δεν έχω κάνει αίτηση να ενταχθώ”»"

 

Πως όμως βρίσκει εφαρμογή η πολιτική ανυπακοή σήμερα; 

 

Read more
Τι είναι το κοινωνικό φύλο.

Το παρακάτω άρθρο το γράφω ως ενα Non-binary άτομο, δηλαδή ως ένα άτομο που δεν εντάσσεται σε κανένα από τα δύο κοινωνικά φύλα ( ή σε ένα πιο πνευματικό επίπεδο, ως ένα πρόσωπο και μια συνειδητότητα, στην οποία επικρατεί η θηλυκή ενέργεια αλλά αποδέχεται και τις αρσενικές επιρροές και βρίσκει την ισορροπία του, και έλκεται από τον άνθρωπο και όχι από το φύλο του).

Αφορμή για την δημιουργία του άρθρου αυτού είναι ο γενικότερος ντόρος που δημιουργήθηκε από το θέμα των "έμφυλων βδομάδων". Δηλαδή το να διδάσκονται τα παιδιά (μέσα σε όλα τα άλλα τα οποία είναι ας πούμε "συνηθισμένα" και δεν τραβήξανε το μάτι του μέσου πολίτη), ότι το φύλο είναι κοινωνικό και ψυχολογικό εκτός απο βιολογικό.

Κατά την άποψη μου αυτό είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να διδάσκεται (αλλά όχι με τον τρόπο που το παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ).

Read more
To πλαίσιο αλλάζει τον άνθρωπο.

Όλοι θεωρούμε τους εαυτούς μας ελεύθερους νοητικά, αλλά ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε, πόσο μπορεί να μας αλλάξει το πλαίσιο στο οποίο ζούμε, το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι τεχνητό και κάθετα επιβεβλημένο. 

Όταν σκέφτομαι πως μπορεί να αλλάξει ενα κράτος ή μια εξουσία την νοοτροπία ενός ανθρώπου έρχονται στο μυαλό μου παραδείγματα όπως το Ιράν ή το Αφγανιστάν.

Παρακάτω βλέπουμε πως ήταν η ζωή στο Ιραν πριν το 1979

 

Εικόνες απο περιοδικά του ΙΡΑΝ

Η παραπάνω φωτογραφία περιέχει εικόνες απο Ιρανικό περιοδικό πριν την Ισλαμική επανάσταση.

Read more
Τατιάνα,επίτρεψε μου να σου εξηγήσω το όνειρο.

Που λες μεγάλη επαναστάτρια και συναγωνίστρια Τατιάνα, θα ήθελα να σου επισημάνω δυο τρία πράγματα έτσι για να έχεις να πορεύεσαι. Αλλά η αλήθεια είναι πως δεν θεωρώ πιθανό να το διαβάσεις αλλά ας πούμε ότι το "δεύτερο πρόσωπο" είναι λίγο καλλιτεχνικό και απευθύνομαι περισσότερο σε όποιους αναγνώστες σου έδωσαν εύσημα για την "αγωνιστική" σου πράξη να πεις τον Λαγό τραμπούκο.

 

Που λες Τατιάνα, ότι κι αν κάνει ένα παιδί, μια "μάνα" δεν πρέπει ποτέ να λέει τον γιο της "τραμπούκο". Και ο Λαγός (αν και περίπου ίδιας ηλικίας με εσένα), είναι πνευματικό παιδί δικό σου και της "δημοσιογραφίας" που ασκούσες τόσα χρόνια.

Read more
To χρέος ως μέσο υποδούλωσης

"Αν χρωστάς στην τράπεζα 1000 δολάρια, τότε ανήκεις στην τράπεζα. Αν της χρωστάς 100 εκατομμύρια δολάρια, τότε σου ανήκει η τράπεζα". Aμερικάνικη παροιμία.

 

Εκτός από τη διάσταση της συναλλαγής που έχει το χρέος, η οποία είναι προφανής, έχει και μια άλλη διάσταση και αυτή είναι της ηθικής νομιμοποίησης της εξουσίας κάποιου, επάνω σε εσένα.

Read more